Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Samtal
Spaning
Tävling
Tips
Veckans spaning
Vinst
Webinar

Bakgrund
Barncanceröverlevarna Freja, Isak och Axel skrev brev till Annika Strandhäll och berättade vad de skulle göra för barncancervården om de var socialministrar. Barnens berättelser blev virala och nådde Annika Strandhäll som bjöd in barnen att praktisera som socialministrar för en dag. Tillsammans med Barncancerfonden framförde barnen vad som behövs för en tryggare vårdsituation för cancersjuka barn. Budskapet om behovet av utökade resurser gick fram. Annika Strandhäll utlovade en satsning om 2 miljarder kronor på cancervården, med barncancervården som ett prioriterat område.

Utmaning
Med det kommande riksdagsvalet 2018 ville Barncancerfonden påverka övriga partier att ställa sig bakom socialministerns löfte för att säkerställa att de utlovade två miljarderna skulle komma cancervården till gagn oavsett politisk färg på den kommande regeringen.

Strategi
Tillsammans med barnen utformade Barncancerfonden ett nytt löfte, med utgångspunkt i socialministerns initiativ. De lyfte fram vikten av trygg vård och poängterade att det kan handla om olika saker för olika personer. För ett barn med cancer handlar det alltid om att vårdpersonalen inte ska sluta på grund av stress eller dåliga arbetsförhållanden, och man ska inte behöva oroa sig över att flytta till en ny vårdplats när kroppen värker.

Löftet avslutades med en uppmaning till riksdagspartierna att ställa sig bakom den utlovade satsningen om två miljarder kronor. På så sätt skulle det infrias oavsett som skulle styra landet efter valet den 9 september.

Texten publicerades som en helsidesannons i Sveriges största dagstidningar och partirepresentanterna från socialutskottet bjöds in till ett seminarium i Almedalen på Gotland för att diskutera barncancervårdens framtid. Samtliga partier utom ett tackade ja och vid slutet av seminariet uppmanades de att skriva under.

Resultat
Partirepresentanter från vänster till höger ställde sig, mitt under pågående valkampanjer med tuffa debatter och hårda ord, eniga i frågan om barncancervårdens framtid. De skrev under löftet och förklarade för åhörarna, och framför allt för Isak, Freja och Axel, vad de lovade att förbättra inom barncancervården. Initiativet har gjort att Barncancerfonden har en god dialog med riksdagspartierna och ett bra utgångsläge att förbättra situationen för de cancersjuka barn och deras familjer. Vårdsverige gjorde vågen och hyllade barnen för deras initiativ och förmåga att ena politikerna i frågan om utökade resurser till cancervården med en satsning om två miljarder kronor! Med barncancervården som ett prioriterat område.