Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Samtal
Spaning
Tävling
Veckans spaning
Vinst

”Vi blir rädda för världen”

– Vi behöver historia och statistik för att få ordning på vår egen mentala bias, sade Johan Norberg, idéhistoriker, författare och kolumnist, när han gästade Narva den 2 februari.

Han syftar på hur vi uppfattar världen när det budskap som når oss varje dag är att allting är på väg att gå åt skogen. Den genetiska förändringen är en trög kraft, och hänger inte med i svängarna när civilisationen utvecklas. Det gör oss extra lyhörda för det som vi uppfattar som hot. Brexit, finansiella krascher, migrationskriser, arbetslöshet, hungersnöd, krig och miljökatastrofer rapporteras i de nyhetsflashar som vi vaknar och somnar med.

Med fakta från institutioner som FN, Världsbanken och Världshälsoorganisationen visade Johan Norberg att saker och ting är bättre nu än någonsin för nästan alla på vår planet. Mödradödlighet, extrem fattigdom och analfabetism minskar. Han beskrev också de framsteg som har gjorts på miljöområdet, att jättepandan inte längre är utrotningshotad och att det är fred i Colombia. I medieskuggan räddas världen.

Men om vi har känslan av att världen håller på att kollapsa är det denna rädsla som vi ska vara rädda för, menar han. Rädda människor är inte toleranta. Rädsla triggar igång en auktoritär reflex.

I lunchsamtalet medverkade Aftonbladets Lena Mellin som beskrev medias villkor och vikten av att sätta nyheter i en kontext. Även en kunnig, pratglad publik var delaktig och kunde lämna seminariet med en kampanjknapp med ett anpassat budskap: ”Var optimist”. Samtalsledare var Göran Hägglund.