Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Almedalen
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Inför valet
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Panelsamtal
Samarbete
Samtal
Spaning
Tävling
Tips
Veckans spaning
Vinst
Webbinar
Webinar

Snabbare grön omställning – ungdomsförbunden underkänner dagens fega politik

Ungdomsförbunden är överens om att den gröna omställningen måste ske, och det fort. Hur det ska gå till däremot, delar dem i en debatt som visar på hur klassiska demokratiska kärnvärden utmanas när klimatkrisen knackar på dörren.

Det var med buller och bång som Narva äntligen slog upp portarna för det första fysiska seminariet sedan pandemins utbrott. Fyra ledare för de politiska ungdomsförbunden tog plats i panelen för att diskutera den gröna omställningen i ett samtal som modererades av Narvas PA-chef Annika Sundström. Aida Badeli (språkrör, Grön Ungdom), Romina Pourmokhtari (förbundsordförande, Liberala Ungdomsförbundet), Réka Tolnai (förbundsordförande, Centerpartiets Ungdomsförbund) och Matilda Ekeblad (förbundsordförande, Moderata Ungdomsförbundet) var alla överens om att det ska kosta mer att smutsa ner, vilket var seminariets inledande fråga. Därefter gled meningarna isär.

Kärnkraft för att stoppa Putins blodbad?
Ett ämne som skapade livlig debatt var kärnkraften. På frågan om huruvida kärnkraft är klimatsmart eller inte svarade MUF, LUF och CUF alla ja, medan Grön Ungdom svarade nej.

– Ja, det måste man säga. Det är så nära koldioxidneutralt det kan bli. Och titta på Tyskland som nu inte kan stoppa Putins blodbad. Vi behöver kärnkraften. Politiker i Sveriges riksdag måste sluta hata kärnkraft, sade Matilda Ekeblad, MUF.

– Vi älskar kärnkraft, fyllde Romina Pourmoktari, LUF, i. Folk brukar skratta åt Björklunds uttalande om att det finns två problem med rysk gas. Det ena att den är rysk, och det andra att det är gas. Men nu är det inte lika roligt längre. Dessutom är det viktigt att poängtera att kärnkraften har utvecklats sedan de katastrofer alla jämt hänvisar till.

Aida Badeli, Grön Ungdom, underströk däremot att själva uranbrytningen släpper ifrån sig radioaktivt avfall, och att forskare är oense om hur länge kapslarna för slutförvaret egentligen kommer hålla. Det förnybara är framtiden, menade hon, och lade till att inte ens marknaden är intresserad av kärnkraftsinvesteringar.

Det fick de övriga panellisterna att vifta ivrigt med händerna för att begära ordet. Reka Tolnai sade att CUF förvisso inte är det förbund som drivit frågan om kärnkraft allra hårdast, men att hon ändå reagerar på uttalandet om att marknaden inte skulle vilja ha kärnkraft.

– Spelreglerna för kärnkraft är inte desamma som för andra energiformer. Hur ska någon våga investera i kärnkraft när förutsättningarna ser ut som de gör?

Vindkraftsvetot – en fråga om demokrati och överlevnad
Frågan om det kommunala vetot för vindkraftssatsningar blev en fråga där demokratiska principer ställdes mot allt snabbare klimatförändringar som kräver drastiska åtgärder. Medan Matilda Ekeblad, MUF, och Réka Tolnai, CUF, var emot ett slopat veto och underströk att demokratiska beslut alltid bör fattas så nära folket som möjligt, menade Aida Badeli, Grön Ungdom, att det är farligt att låta moderater ute på någon skärgårdsö säga nej till vindkraft med hänvisning till utsikten. Romina Pourmokhtari, LUF, höll med om att vetot bör slopas.

– Vi behöver all slags fossilfri energi, och vi har inte tid att sitta och bråka med länsstyrelser och kommuner runtom i landet som säger nej.

Gruvan i Gállok blev en vattendelare av samma typ, fast i nya konstellationer. Här menade Matilda Ekeblad och Romina Pourmokhtari att det är nödvändigt att bryta metaller i Gállok för att klara den gröna omställningen, trots den omtalade kontroversen om samernas kulturarv och rennäring. Aida Badeli däremot, menade att samernas grundlagsskyddade demokratiska rättigheter måste gå före företagens intressen. CUF tar inte ställning i enskilda projekt.

Ska ungdomarna rädda världen?
I slutet av seminariet fick panellisterna en publikfråga om hur det kommer sig att inga riksdagspartier är lika radikala som ungdomsförbunden. Svaret blev att det troligtvis handlar om faktorer som rör plånboksfrågornas tyngd, väljarstödet, svensk ekonomi i stort och att många långsiktiga frågor helt enkelt är inte så enkla att driva politiskt.

Slutsatsen som en enad panel landade i var att det därför är tur att det finns ungdomsförbund som driver på partierna i frågor där riksdagspolitikerna är alltför fega för att ta ställning. Unga har inte tid att vänta in att de själva ska ha hunnit bli beslutsfattare och måste därför vara radikala i klimatfrågor.