Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Jobba hos oss
Julgåva
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Narva växer
Nyhet
Spaning
Tävling

Samtal om Trumps politik och person

Nästan exakt ett år har gått sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president. För att diskutera hur den nya presidenten har påverkat politiken och medierna bjöd Narva in till en after work i Göteborg.

En expertpanel bestående av journalisten Britt-Marie Mattsson och krönikören Emanuel Karlsten modererades av Annika Sundström, partner och chef Public Affairs på Narva.

Sedan Donald Trump svors in som president har kontroverserna kring honom knappast minskat – inte heller mängden tweets han skickar ut. Den senaste tiden har handlat mycket om presidentens mentala hälsa, där han själv beskriver sig som ett ”stabilt geni”. Knappast ett stabilt geni, men kanske genialisk i sin förmåga att styra mediabilden, menade Emanuel Karlsten. Han pekade på Trumps förmåga att förflytta fokus från riktiga skandaler till dumheter.

Britt-Marie Mattsson menade dock att det tvångsmässigt provocerande tweetandet faktiskt utgör en fara för presidenten, och således inte alls kan ses som speciellt genialiskt. Den amerikanska konstitutionen har ett tillägg för att avsätta presidenter som anses vara ”unable to discharge the powers and duties of his office”. Genom sin instabila hantering av Twitter kan han på så vis gräva sin egen grav.

En annan röd tråd i det nya presidentskapet har varit ifrågasättandet av medierna. Britt-Marie Mattsson har bevakat elva presidentval, men när hon denna gång kom till installationen tänkte hon: Jag måste ha kommit för sent! Här är ju inga människor. Att få människor deltog i firandet kunde ha gått relativt obemärkt förbi i medierna om inte Donald Trump själv gått ut och sagt att hans installation sågs av fler än någonsin tidigare. Detta blev upprinnelsen till begreppet ”alternative facts” och ett strategiskt ifrågasättande av traditionella nyhetsmedier från presidentens sida.

För att förstå drivkraft bakom detta ständiga behov av att ifrågasätta nyheter eller skylla misslyckanden på andra måste man beakta presidentens enorma ego och behov av att alltid ha rätt och vara bäst. Efter att han tillträde ser han sig som nationen och på så vis alla sina fiender som nationens fiender, resonerade Karlsten.

Britt-Marie Mattsson avslutade med att måla en dyster bild för den nya presidenten. Utöver ifrågasättandet av hans mentala hälsa finns ett ännu större orosmoln på himlen – den specialutredning om Rysslands inblandning i valet som Robert Mueller leder. Vad denna resulterar i är fortfarande okänt, men enligt Mattsson finns det anledning att tro att utredningen på ett eller annat vis kommer att leda till Trump.