Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Jobba hos oss
Julgåva
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Narva växer
Nyhet
Spaning
Tävling

Planera redan nu, säger Almedals­experterna

Under en solig förmiddag i slutet av januari samlar Narva Göteborgs näringsliv, politiker och tjänstemän till ett seminarium om Almedalen – tio tips om hur du lyckas i Almedalen. Första tipset är att börja planera redan nu.

I juli är det femtio år sedan som Olof Palme fick lappsjuka på sitt sommarställe på Fårö, åkte till Almedalen och bad den lokala partiföreningen att ordna en bil med flak som han kunde hålla tal från. Sveriges politikers speakers corner, också känt som politikerveckan eller rätt och slätt ”Almedalen”, hade sett sitt ljus, berättar Annika Sundström, dagens moderator och till vardags partner och chef Public Affairs på Narva.

2018 är valår och Almedalsexperterna Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren, och Göran Hägglund, bl.a. senior rådgivare på Narva, är de som delar med sig av sina tips. Inte minst Göran Hägglund kryddar tillställningen med välplacerade skämt, men av samtalet framgår att Almedalsveckan erbjuder unika möjligheter att ta del av och påverka samhällsdebatten som det finns skäl att seriöst pröva. Fundera på vad du har att erbjuda. Oavsett om du ska arrangera ett seminarium eller möta makthavare enskilt så behöver det vara relevant för den du ska träffa eller vill ska vara med i en panel, dvs inte bara för dig och din organisation. Om du vet vem du vill träffa – ta kontakt i god tid.

Johan Trouvé poängterar vikten av att vara så noggrann som möjligt i hur man disponerar tiden på plats, och även hur du som företag eller organisation kan börja samtala redan på färjan från Nynäshamn. Gå inte på mingel utan att först be om deltagarlistan. Med den i din hand kan du hitta de personer som har relevans för dig och ditt uppdrag. Även om du är bokar upp dig att det är viktigt att lämna utrymme för det spontana, menar Göran Hägglund. Annika Sundström visar publiken en bild på ”glassrundan”, som är upplagd för att erbjuda mängder av spontana möten.

Västsvenska Handelskammaren jobbar både med krav och uppföljning för de medarbetare som åker till Almedalen. Man ska lista de man vill träffa och boka in minst ett relevant möte om dagen. Dessutom ska medarbetaren ha koll på på mingel och seminarier, för att kunna ta chansen till kontakt om tillfälle ges. Handelskammarens Almedalsnärvaro utvärderas och slutsatserna ligger till grund för nästa års närvaro i Almedalen. Efter många år på plats har rutinerna och arbetet förfinats och utvecklats i takt med att Almedalen har vuxit.

Det klassiska tipset till dig som är arrangör eller är närvarande med ett konkret uppdrag i Almedalen är att du bör ha syfte och mål klart för dig för att få ut mesta möjliga. Både Göran och Johan framhåller vikten av att vara tydlig.
– Det finns många i Almedalen med luddiga budskap, och jag har haft svårt att förstå budskapet eller vad de vill uppnå, säger Johan.

Tänk igenom hemma hur du uttrycker dig, gör det enkelt och lätt att förstå. Du har i bästa fall bara människors uppmärksamhet en kort stund. Samla därför dina budskap i en enkel trycksak eller folder. Eller ta för all del med något så enkelt som dina visitkort.

Nästa tips är att ta reda på var de mest intressanta håller till. Men hur får man tag i makthavarna som är på plats i Almedalen? Göran, f.d. socialminister, är snabb med svaret: Den som är intressent för dig är inte nödvändigtvis intressant för personen bredvid dig.
Johan skjuter in en fråga Göran: Var befann du dig under dina elva år som talare i Almedalen? Jag såg dig aldrig hos oss på Västsvenska arenan.
– Nej, just det, svarar Göran med ett skratt.

Och det förde moderatorn över på frågan om tipset att bjuda småländskt. Vad innebär det, frågade Annika och vände sig till Göran, som bor i Småland. Om du har en begränsad budget finns möjligheten i Almedalen att ta rygg på andra arrangörer. Ta reda på vilka seminarier och mingel som är intressanta för dig, gå dit. Mest sannolikt är att de du vill skapa kontakt med också är där.

Det sista tipset handlar om att följa upp dina Almedalsmöten, det kommer en höst. Bestäm redan i Almedalen att ni ska återuppta kontakten efter semestern. Frekvens föder en långvarig relation. Och givande möten föder nya idéer.

Johan avslutar med att säga att han, som får en hel del förfrågningar, aldrig deltar i en panel med enbart män och att breda paneler är ett otyg – det räcker med tre personer. Det är något för arrangörer i Almedalen att fundera på och får bli ett extra medskick.

Väl ute på gatan igen möts vi av ett fint, mjukt januariregn – ordningen är återställd.