Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Samtal
Spaning
Tävling
Veckans spaning
Vinst

”Nöden är uppfinningarnas moder”

Det var fullt hus när Narva, mitt under Nobelveckan, bjöd in för att, med mingel och ett högaktuellt panelsamtal, fira det prestigefulla priset Global Healthcare Agency of the Year.

Annika Sundström, partner och chef för public affairs på Narva, modererade samtalet där panelen bestod av Lars Heikensten, VD i Nobelstiftelsen, Elina Berglund, fysikforskare och medgrundare till Natural Cycles samt Göran Hägglund, tidigare socialminister och i dag senior rådgivare på Narva. Samtalet kretsade kring Nobelpriset, innovation samt forskningens förutsättningar och betydelse.

Lars Heikensten konstaterade att Nobelpriset är ”the world’s most prestigeful prize” och för de allra flesta pristagare är Nobelpriset det största som hänt i deras yrkesliv. Men i Sverige förstår inte många fullt ut betydelsen av Nobelpriset, det är mycket större än många av oss kan förstå.
– Jag tror att de flesta av oss är stolta över det, men det har en dragningskraft som är helt magnifik. När jag var i Tokyo ville kejsaren dricka te med mig, eller snarare dricka te med Nobelpriset.

Elina Berglund lämnade karriären som fysikforskare efter att ha varit delaktig i upptäckten av Higgspartikeln. Att efter flera års hårt arbete göra ett sådant genombrott – det är en svårslagen känsla. Efter att ha svävat på moln i några veckor kom också lusten till att testa någonting helt annat. Idén till Natural Cycles kom från ett personligt engagemang för henne och maken Raoul Scherwitzl. Tillsammans har de en otroligt spännande resa både bakom och framför sig. Men skiftet från forskare till entreprenör är kanske inte så stort som man skulle kunna tro.
– Det är fortfarande forskning som driver vår passion inom Natural Cycles. Vi publicerar vetenskapliga artiklar, men om kvinnors hälsa och fertilitet i stället för partikelfysik.

Pacemakern är en svensk uppfinning som fyller 60 år i år vilket Göran Hägglund uppmärksammade. Den första pacemakern, som en 43-årig patient på Karolinska fick, höll i två timmar. Nästa höll i två veckor och sedan dess har utvecklingen bara fortsatt. När Arne Larsson så småningom dog vid 86 års ålder var han uppe i sin 26:e pacemaker. Losec för att behandla magsår, vården av hjärtinfarkter och titthålsoperationer är andra exempel på banbrytande framsteg som förbättrat livet för många.
– Nöden är uppfinningarnas moder heter det ibland. Det ligger någonting i det där. Har vi ett utmanande problem så tänker vi till lite extra. Det är värt att påminna om att framsteg sker hela tiden. Allt blir bättre hela tiden trots att vi översköljs av negativa nyheter.

Avslutningsvis ombads paneldeltagarna att sia om när vi kan ha en nästa svensk nobelpristagare i medicin. Panelen var enig om att en sådan spaning är en utmaning, och grundforskning kan dessutom ibland leda till genombrott av en slump. Men Lars Heikensten vore inte förvånad om vi hade en inom tio år. Tiden får utvisa om han får rätt.