Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Samtal
Spaning
Tävling
Veckans spaning
Vinst

”Farliga personlighetsdrag för en president”

Det var välbesökt när Narva den 30 mars bjöd in till lunchseminarium på temat ”I huvudet på Donald Trump”. Panelen bestod av Sven-Olof Johansson, VD och huvudägare i FastPartner, Anna Bennich Karlstedt, psykolog och författare, samt Göran Hägglund, tidigare partiledare och socialminister. Samtalsledare var Annika Sundström, partner och chef Public Affairs på Narva.

Sedan sin seger i presidentvalet förra året har Donald Trump ständig varit aktuell med nya uttalanden och tweets. Panelen diskuterade Trumps framgångar och hur en personlighet som hans kan stjälpa eller hjälpa en politisk karriär. Trumps personlighet och förmåga att kampanja har tagit honom hela vägen till Vita Huset, men också lett till misslyckanden som hans försök att riva upp Obamacare.

Sven-Olof Johansson, som själv har träffat Trump, beskrev honom som en unik person som är otroligt fokuserad på sig själv. Trump har en mycket hög tilltro till sin instinkt som han säger alltid leder honom rätt. Han är en man som älskar publicitet och hans kontroversiella framtoning och metoder har gett honom framgång.

För Trump är världen målad i svartvitt, antingen är du med eller emot honom. Anna Bennich Karlstedt menade att det inte är hållbart i längden att ha en ledare med egenskaper som Trumps. Att dessutom ha en president med hans personlighetsdrag är rent ut sagt farligt. Utifrån Trumps beteende skulle en rimlig teori vara att han är extremt känslig för kritik. Personer som är det omger sig ofta med ”ja-sägare”. Inom psykologin kallas detta för ”groupthink”, alla oliktänkare är fiender.

Panelen diskuterade även pengars roll i politiken och sannolikheten att någonting liknande skulle kunna hända i Sverige. Göran Hägglund berättade om pengars betydelse för politiker i USA jämfört med i Sverige. I USA betyder ekonomiskt stöd för till exempel en presidentkandidat oerhört mycket. I Sverige har vi en annan kultur där de politiska partierna har den ekonomiska kraften i stället för enskilda politiker. Än så länge har vi inte sett någon svensk version av Trump, men vis av erfarenhet – man ska aldrig säga aldrig.