Undersökningen kommenterades av Sofia Rydgren Stale, ordföranden i Sveriges läkarförbund, och Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och politisk chefredaktör på Sydöstran, i ett webbinarium under ledning av Göran Hägglund, senior rådgivare på Narva.
Av undersökningen framkommer att läkarna har ett stort förtroende för institutioner som Läkemedelsverket, SBU och Folkhälsomyndigheten medan de har litet förtroende för regionerna och SKR. Förtroendet för Socialdepartementet har ökat något sedan förra undersökningen.
Sofia Rydgren Stale menade att det kanske var förväntat att de samhällsinstitutioner som läkare har störst förtroende är de som de är vana att arbeta med såsom Socialstyrelsen och Läkemedelsverket. Även Stig-Björn Ljunggren pekade på att det kan vara en kollegialitet som ligger bakom det höga förtroendet för sjukvårdens myndigheter.
Förtroendet för de politiska partierna i vårdpolitiska frågor är lågt över lag. Sofia Rydgren Stale menade att läkare ibland uppfatta att politikerna vill detaljstyra. Hon menade samtidigt att coronapandemin har gjort att politikerna har backat tillbaka och många läkare har fått kliva fram och ta mer ansvar, och de har gjort det på ett bra sätt. Stig-Björn Ljunggren påpekade att förtroende för politiker ofta blir lågt i undersökningar, men när man gör mer djupare intervjuer så brukar en mer positiv bild komma fram. Kanske gäller det även bland läkarna.
Slutligen diskuterades att 78 procent av läkarna anser att den svenska coronastrategin i huvudsak har varit rätt samtidigt som bara 14 procent inte håller med med reservation för att tidpunkten för undersökningen (månadsskiftet oktober-november) kan ha påverkat den bedömningen. Sofia Rydgren Stale menade att en förklaring till stödet för coronastrategin kan vara att läkarna uppfattar det som positivt med mer central styrning av hälso- och sjukvården.