Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Samtal
Spaning
Tävling
Tips
Veckans spaning
Vinst
Webinar

Ett samtal om nya talanger, forskningsresultat och företag

På Narva gillar vi att samla människor för att inspirera och samtala om angelägna samhällsfrågor. Det gör vi i form av olika event med talare och deltagare som kan sprida kunskap och bidra med kloka insikter.

Den 12 december hade vi besök av Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Kristina Lagerstedt, vd och medgrundare av Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics, och Sara Magnsbo, cancerforskare vid Uppsala universitet och grundare av företaget Immuneed. De samtalade om hur vi i Sverige kan främja tillväxten av talanger, forskningsresultat och företag.

Göran Hägglund höll i samtalet där inledningsvis Matilda Ernkrans fick beskriva regeringens dagsaktuella life science-strategi. Det är ett långsiktigt ramverk i syfte att stärka Sverige som ledande life science-nation. Matilda Ernkrans menar att vi i Sverige kan vara stolta över att vi är framstående inom forskning och innovation och berättade att regeringen vill att fler kliniska studier ska bedrivas i svensk hälso- och sjukvård. Vi är ett litet land men genom att konkurrera med hög kvalitet och rätt kompetens kan vi öka vår attraktivitet.

Matilda Ernkrans var mån om att poängtera att detta arbete bedrivs i samarbete med näringsminister Ibrahim Baylan och socialminister Lena Hallengren.

Kristina Lagerstedt, som har en bakgrund som forskare, berättade om 1928 Diagnostics vars affärsidé är att bekämpa antibiotikaresistens och öka kontrollen av infektioner globalt. Hon betonade det stöd som hon och bolagets medgrundare Susanne Staaf fick av Chalmers Innovationskontor samt möjligheten att som nystartat företag få villkorslån via Västra Götalandsregionen.

Företaget har utvecklat en molnbaserad lösning för att diagnostisera och spåra antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av DNA-sekvensering. Förra året utsågs de till en av världens mest lovande teknikpionjärer av World Economic Forum.

En forskare som redan har hunnit sälja ett företag är Sara Mangsbo. Baserat på sin forskning inom immunterapier mot cancer grundade hon 2014 Immuneed tillsammans med Thomas Tötterman och Erika Fletcher. I fjol såldes vaccindelen av företaget till Ultimovacs. Hon sade att i processen som det innebär att ta steget från akademisk forskare till entreprenör var IVA:s mentorsprogram var viktigt för henne.

På Uppsala universitetet fortsätter Sara Mangsbo att utveckla idéer som med tiden kan utmynna i nya bolag. Nu känns det inte längre läskigt. Hon utsågs till Årets entreprenör av Veckans Affärer 2019  och med bas i bred forskning hoppas hon skapa grund för ytterligare företag.

Frågor om finansiering och vikten av ’role models’ i form av entreprenörer med forskarbakgrund som tar sig ut på universitet och skolor diskuterades. Dessutom togs frågan om hur mer forskning kan nyttiggöras genom ökad samverkan mellan forskare som vill stanna inom akademin och utomstående entreprenörer.

På plats var också bland andra Marianne Dicander, ordförande för Sahlgrenska Science Park, professor Peter Friberg vid Swedish Institute for Global Health Transformation (SIGHT) och Ulrika Årehed Kågström, Cancerfondens generalsekreterare.