Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Filter by Categories
After work
Almedalen
Case
Föreläsning
Frukostseminarium
Frukostseminarium Stockholm
Inbound marketing
Inför valet
Jobba hos oss
Julgåva
Krisövning
Lunchseminarium
Lunchseminarium Göteborg
Lunchseminarium Stockholm
Mingel
Narva lanserar
Narva växer
Nyhet
Panelsamtal
Samarbete
Samtal
Spaning
Tävling
Tips
Veckans spaning
Vinst
Webbinar
Webinar

Läkarna anser att vården bör förstatligas

Narva presenterade under ett panelsamtal i Almedalen Läkarnas Förtroendebarometer 2022, som bland annat visar att en stor majoritet av läkarna anser att sjukvården bör förstatligas och att förbättrade arbetsförhållanden är den viktigaste vårdfrågan. Motsvarande undersökning genomfördes 2020 och 2018.

Undersökningen kommenterades av Pär Sandell, chefredaktör på Läkartidningen och Anna-Karin Edstedt Bonamy, VD på Doctrin under ledning av Annika Sundström, partner och chef public affairs från Narva.

Läkarna har fortsatt ett stort förtroende för institutioner som Läkemedelsverket, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och Folkhälso-myndigheten medan de har litet förtroende för Försäkringskassan och SKR.

I undersökningen framkommer det att Socialdemokraterna har fått något ökat förtroende bland läkarna sedan den senaste undersökningen. För resterande partier är förtroendet fortfarande lågt bland läkarna.

Pär Sandell menar att Socialdemokraternas förtroende bygger på att det är nog väldigt få som kan svara på vad Socialdemokraternas sjukvårdspolitik är, mer än att kunna konstatera att den nog inte har några hemska följder för individen.

Att förbättrade arbetsförhållandena ses som den viktigaste vårdfrågan 2022 är inget som överraskar Anna-Karin Edstedt Bonamy då det inte finns något annat som hotar vården och läkarnas tillvaro lika mycket som den kompetensflykten som pågår. Därefter listas att stärka primärvården och fler vårdplatser som de näst viktigaste vårdpolitiska frågorna.

Vidare framkommer det i årets undersökning att hela 85 procent av de tillfrågade instämmer helt eller delvis i påståendet att sjukvården bör förstatligas. En annan gemensam syn läkarna har är om huruvida svensk sjukvård anses väl förberedd för en kris. Hela 76 procent av de svaranden anser att svensk sjukvård inte är väl förberedd för en kris. Under sommaren klarar vi knappt av att upprätthålla förlossningsvården i Sverige, hur ska vi då klara av en kris?, konstaterar Anna-Karin Edstedt Bonamy.

Rapporten hittar du här: LFB 2022